Ik stuur je graag een blogupdate

Van Masseren tot Interieurontwerp: Mijn Reis naar een Passievol Vak.

Ontdek hoe mijn liefde voor interieurontwerp begon, van een passie voor masseren tot een carrière in interieur. Een verhaal over intuïtie, lef en de kracht van handmatig ontwerpen.

Soms lijkt het alsof alles in het leven toevallig gebeurt, maar als ik terugkijk, zie ik een rode draad: mijn intuïtie heeft me altijd geleid naar waar ik moest zijn. Mijn passie voor interieur begon al op jonge leeftijd, zonder dat ik me er bewust van was. Als kind was ik constant bezig met het herinrichten van mijn kamer. Mijn bed, bureau en kast stonden nooit lang op dezelfde plek. Mijn kamer opnieuw inrichten, meubels verplaatsen, sfeer creëren – ik deed het instinctief. Mijn moeder deed precies hetzelfde in de woonkamer en eetkamer, waardoor ik opgroeide in een huis dat continu een nieuwe look en feel kreeg. Dat vond ik fantastisch.

Toch wist ik voor lange tijd niet dat interieurontwerp een carrièremogelijkheid was. Mijn plan was om buitenhuisarchitect te worden, maar ik had het jaar voor mijn examenjaar natuurkunde laten vallen – zonder me te realiseren dat dit essentieel was voor die richting. Achteraf gezien een gekke gedachte, want ik had toen natuurlijk kunnen ontdekken dat binnenhuisarchitectuur een perfect alternatief was

De ontdekking van mijn passie

Ik weet niet precies wanneer het kwartje viel maar, ik kwam iets tegen van Piet Boon. Ik was meteen verkocht. Dat voelde als een bevestiging: “Dit is wat ik wil doen. Zijn stijl, zijn manier van ontwerpen – alles sprak me aan. Dit bracht me op het spoor van interieurdesign. Ik kreeg zelfs de kans om hem te ontmoeten in Groningen, bij een evenement waar hij voor Roderick Vos het interieur van een Range Rover had ontworpen.

Masseren: een onverwachte, maar waardevolle tussenstop

Maar mijn pad was niet rechtlijnig. Voordat ik bij interieurontwerp uitkwam, had ik een andere grote passie: masseren. Vijf jaar lang gaf ik massages aan iedereen die er een nodig had, gewoon omdat ik er plezier in had. Mijn plan was zelfs om een eigen massagesalon te openen. Omdat ik geen diploma nodig had om als masseur te werken, besloot ik dat een ondernemers- of managementopleiding een slimme zet zou zijn. Ik wilde immers dat mijn zaak zou slagen.

De geur van hout: mijn eerste stap richting interieur

Ik begon aan een opleiding in Leiderdorp, maar al snel voelde ik dat het niet de juiste richting was. Ik miste iets. Tegelijkertijd ging het privé ook niet geweldig, en dat was het moment waarop ik het Hout- en Meubileringscollege (HMC) ontdekte. Dit voelde als thuiskomen. Ik weet nog goed hoe ik mij voelde toen ik voor het eerst binnenliep: “De ruime receptie aan de rechterkant, het houtlokaal verderop, de geur van vers gezaagd hout die je gelijk overmeesterd. Dat was een geur die me meteen greep, een diepe houtgeur die me aardde, het gevoel gaf dat ik hier hoorde. Hout heeft iets magisch: het leeft, voegt warmte toe en maakt een interieur compleet. Het is een van de basisprincipes in mijn ontwerpen.

De kracht van handmatig ontwerpen

Op het HMC leerde ik handmatig tekenen en dat is iets wat ik nog steeds geweldig vind. In een wereld waarin bijna alles digitaal gebeurt, geef ik er de voorkeur aan om met de hand te schetsen. Het helpt me om nog meer feeling te krijg  en met een ontwerp en met mijn klanten. Handmatig tekenen dwingt me om echt na te denken over wat ik ontwerp, zonder afleiding van software of technische beperkingen. Hierdoor durf ik alles uit te proberen, risico’s te nemen en grenzen te verleggen – iets wat ik in mijn ontwerpen altijd nastreef.

Intuïtie en lef in interieurdesign

Interieurontwerp draait voor mij om intuïtie, balans en harmonie. Dat heb ik zowel in het masseren als in het ontwerpen geleerd. Beide vakgebieden gaan over het aanvoelen van wat werkt en wat niet. Over subtiele details die het grote geheel maken of breken. Natuurlijk spelen kennis en ervaring een grote rol, maar soms voel je gewoon aan dat een bepaalde combinatie werkt. Dat een kleur nét dat beetje extra spanning toevoegt, of dat een ruimte nog een ander element nodig heeft om in balans te komen.

Het mooiste aan interieurdesign? Dat je mag experimenteren. Je mag risico’s nemen, kunst gebruiken om een ruimte karakter te geven, een onverwachte kleur toevoegen of kiezen voor een gedurfde materiaalcombinatie. Juist dat maakt een interieur uniek en persoonlijk.

Deze manier van denken pas ik dagelijks toe in mijn werk.

De rode draad: gevoel als kompas

Mijn reis was misschien niet standaard, maar het heeft me gebracht waar ik nu ben. En eerlijk gezegd, ik zou het niet anders willen. Het bracht mij naar het HMC, naar de geur van hout, en zelfs tijdelijk naar masseren.

En uiteindelijk heeft het me geholpen om mijn eigen stijl te ontwikkelen en klanten te adviseren met ontwerpen die perfect bij hen passen.

Durf op je gevoel te vertrouwen – in je werk, je huis en je leven.

Wil je meer weten over mijn werkwijze en hoe ik jouw interieur kan transformeren? Laten we kennismaken! Stuur me een bericht of plan een gesprek in.

Over Shureska:

Wat leuk dat je mijn blog leest! Ik wil je graag inspireren en laten zien dat jouw interieur er zeker mag zijn. 

Ik geloof dat jouw droominterieur zeker haalbaar is. 

Veel leesplezier,

Liefst Shureska

"Tijdloze interieurs met een snufje durf en lef"

Shureska

Volg @felisdesign_7 op instagram